Vijf Redenen Waarom Wij van de Viool Houden

Waarom houden wij van de viool? Hier zijn slechts vijf van de vele redenen om gepassioneerd te zijn door dit prachtige instrument.

1. De Viool Heeft een Rijke Geschiedenis

In de loop van een paar honderd jaar heeft de viool veel veranderingen ondergaan om het instrument te worden dat we vandaag kennen. Het stamt af van de vioolfamilie van instrumenten, samen met de altviool, cello en  de contrabas. Hoe uitgebreid was zijn evolutie? Halverwege de 16e eeuw hadden de vroegste voorouders van de viool slechts drie snaren!

Dankzij de beroemde vioolbouwer Antonio Stradivari werden in de 19e eeuw de unieke vorm en verhoudingen van de viool vastgesteld. Veel van de violen van Stradivari worden nog steeds bespeeld en worden beschouwd als enkele van de beste instrumenten die ooit zijn gemaakt.

Antonio_Stradivari_resized.jpg

Het viool-bouwende genie Antonio Stradivari hielp bij het definiëren van de viool zoals we die nu kennen.

2. Viool Spelen Is een Uitdaging voor het Hele Lichaam

Het bespelen van een snaarinstrument vormt een grote uitdaging voor zowel het lichaam als de hersenen. Het dwingt de muzikant voor een acute, fijne motoriek, behendigheid in de vingers, een nauwkeurig oor voor toonhoogte en intonatie en een vrije informatiestroom over beide hersenhelften te ontwikkelen. Gaandeweg ontwikkelen studenten van de viool ook een geavanceerd spiergeheugen, snelle reacties, kracht, consistente nauwkeurigheid en mentaal en fysiek uithoudingsvermogen. Deze eigenschappen helpen hen te bloeien in andere activiteiten terwijl ze leren hoe ze deze vaardigheden op andere gebieden van het leven kunnen toepassen.

Muziek maakt Slim!

prof. dr. Erik Scherder: Lezing invloed van actieve muziekbeoefening op het brein

3. De Viool Is Geliefd bij Enkelen van de Grootste Genieën in de Geschiedenis

De briljante natuurkundige Albert Einstein had een diepe liefde voor muziek en voor de viool en noemde zijn muzikale studies zelfs de inspiratie achter zijn grootste theorie. Einstein zei: “De relativiteitstheorie kwam bij me op door intuïtie, en muziek is de drijvende kracht achter deze intuïtie. Mijn ouders lieten me viool leren vanaf mijn zesde. Mijn nieuwe ontdekking is het resultaat van muzikale perceptie.” Vioolspelen geeft les op alle gebieden van het leven.

Einstein_with_violin_resized.jpg

Veel grote genieën in de geschiedenis, waaronder Albert Einstein, hadden een diepe liefde voor de viool.

4. De Viool Raakt Harten

Vanwege de diepe, emotionele geluiden die de viool kan produceren, kan het instrument een deur zijn naar het hart en de passie van de artiest. Door de positionering van de viool op de schouder van de muzikant kan deze onderdeel worden van de uitvoerder: viool en violist worden één. Dit geeft een uniek vermogen om alle gevoelens die de violist wil produceren muzikaal uit te drukken. De viool is een instrument dat harten raakt en rechtstreeks tot zijn luisteraars spreekt.

5. De Viool Is Draagbaar

Ten slotte is draagbaarheid altijd handig bij het bespelen van een instrument. Zolang temperatuur en vochtigheid redelijk stabiel worden gehouden, kun je je viool overal mee naartoe nemen. Zelfs bij luchtvaartmaatschappijen past de viool veilig in bagagevakken als handbagage, zodat de violist zijn kostbare metgezel altijd aan zijn zijde kan houden. In tegenstelling tot musici die grote instrumenten bespelen, hoeven violisten nooit een kans te missen om het plezier van muziek met anderen te delen. Zoals componist Robert Schumann ooit zei: “Licht sturen in de duisternis van het mensenhart – dat is de plicht van de kunstenaar.”

Voor meer informatie: Benefits of Playing the Violin